Sağlıklı beslenmek için dönüşümü mutfakta yapmamız gerektiğini hep anlatırım bilirsiniz. Yeni bilgilere ve tatlara hem beynimizin hem mutfağımızın açık olması gerekir.
Fakat son yıllar da biliyorsunuz hepimiz en doğru beslenmenin protein ağırlıklı karbonhidratsız ve meyvesiz beslenme modeli olduğuna dair yoğun bir yönlendirmeye maruz kaldık. Karbonhidratsız beslenme ve doymuş yağ tüm hayvansal gıdalar en iyisi diğer besin grupları kilo ve sağlık yönetiminde en kötüsü diye algılatıldı.
Halbuki biz beslenme uzmanları proteinin önemi kadar meyveler doğru tahıllar kuru baklagiller ve doymamış yağların önemini de çok iyi bildiğimiz için kilo ve sağlık açısından en doğru yaklaşımın kişiye özel denge odaklı bir sistem olması gerektiği konusunda ısrarcı olduk ve sizi hep uyardık.
Bugün aşırı hayvansal kaynaklı beslenmenin bir de genetik eğilimleriniz var ise gut kalp damar hastalığı hatta DİYABET ve kansere sebep olduğunu biliyoruz.
O zaman hayatınıza sebze meyve kuru baklagiller koyu yeşiller ve kuruyemişlerle beraber doğru tahılları katmanız için Teff tohumu ve siyez buğdayı ile tanışmanızın zamanı geldi.
GELİN BAKALIM NEDİR ACABA TEFF TOHUMU VE SİYEZ BUĞDAYI
Yurt dışında taf ya da khakshir ismi ile anılan teff minik taneli protein değeri oldukça yüksek gluten içermeyen kırmızı, kahverengi ve beyaz olmak üzere 3 farklı çeşidi bulanan tadı kestane veya fındığı anımsatan besin değeri yeni yeni farkedilmiş bir tahıldır.
Teff en çok un formu veya haşlanmış şekliyle kullanılır.Demir ve lif oranı oldukça yüksek bir besindir. Kalsiyum ve proteinden zengin özellikle et ve süt ürünlerinin tüketiminden uzak duran vejetaryenler için ideal bir yiyecektir. İçinde barındırdığı bol miktarda kalsiyum ile kemik ve diş gelişiminin yanı sıra saçlara da oldukça iyi gelen bu tahıl türünün sindirimi çok kolaydır.Magnezyum fosfor c vitamini ve B3 vitamininden de zengindir.Lif açısından yüksek bir içeriğe sahip olduğu için kan şekerini dengeleyici ve tok tutucu özelliktedir.Gelişim dönemindeki çocuklar vejeteryanlar ve şeker hastaları için tam anlamıyla doğru bir tahıl diyebiliriz.Gelin besin değerlerine beraber bir göz atalım.
Besin değerleri:
Enerji ve besin öğeleri 100 g için
Enerji 334,4 kcal
Yağ 2,1 g
-Doymuş Yağ 0,7 g
– Tekli doymamış yağ (g) 0,7 g
– Çoklu doymamış yağ (g) 0,7 g
Karbonhidrat 65,4
Lif 7,9 g
Protein 12,3 g
Sodyum < 10 mg
Vitamin B1 0,51 mg
Vitamin B2 <0,1 mg
Vitamin B3 0,80 mg
Vitamin C 0,25 mg
Kalsiyum 167 mg
Magnezyum 194 mg
Fosfor 403 mg
Demir 5,7mg
PEKİ SAĞLIĞA FAYDALARI
Metabolizmayı hızlandırır
Bağırsak hareketlerini destekler
Kan şekerini dengelemeye yardımcıdır
Kalp hastalıklarına karsı korur
Antıoksidan içeriği sayesinde kansere karsı koruyucudur
Kan yapımını destekler
Kemik ve dişleri güçlendirir
Tok tutucudur
Kilo vermeyi destekler
SİYEZ BUĞDAYI
Siyez BuğdayI kendine has özellikleri olan genetiği değiştirilmemiş bir türdür.Modern buğday 48 kromozama dönüştürülmüşken hala 14 kromozomlu olan daha sağlıklı buğday türüdür.Biyolojik özellikleri de diğer buğday türlerine göre farklılık gösterir. Modern buğdaya göre daha yağlıdır, gluten oranı düşük lutein oranı çok fazladır. Lif açısından daha zengin ve glisemik indeksi daha düşüktür. İçeriğinde, E vitamini, B kompleks vitaminleri, K vitamini bulunur.Vitamin mineral bağlayıcı Fitik asit bileşeni daha azdır.
SİYEZ BUĞDAYI BESİN DEĞERLERİ
Enerji: 340 kcal/100g
Protein 14-25/100 g (ekmeklik buğdaylarda bu değer 10-12 gr./100 g)
Karbonhidrat 64,92/100 g
Diyet lif 9,72/100 g
Yağ 1,78/100 g
E Vitamini 0,09 mg/100 g
B1 Vitamini (tiamin) 0,25 mg/100 g
B2 Vitamini (Riboflavin) 0,026 mg/100 g
Niasin 4,21 mg/1…