Merhaba ben haberciler.Şöyle geçip giden yılımıza bir gözatsak acaba kaçımız sağlığının değerini bilerek ve ona gereken özeni göstererek geçirdi bu bir yılını.Acaba kaçımız 2019 için sağlığım önceliğim kararlılığı ve planları içerisindeyiz?
Bu yılda aynı ısrar ve özenle sizi sağlığınızla ilgili bilgilendirmeye devam edeceğiz.
Biliyorsunuz yılbaşının rengi kırmızıdır.Kırmızı renk güçü enerjiyi temsil eder.Kırmızı giydiğinizde kendinizi çok iyi hissedersiniz.Peki kırmıZıyı yediğimİzde neler olur hiç düşündünüz mü?Besinlere kırmızı rengi veren maddeler nedir ve tam olarak bedenimiz ve sağlığımıza neler katarlar?
KIRMIZI RENK demek ANTİOKSİDAN demektir.Antioksidanlar vücüutta serbest radikallerin yok edilmesinde görevlidir.Dışarı atılmayan serbest radikaller, hücre zarlarına yapışarak, onların yıpranmasına, yaşlanmasına, hatta DNAsını bozarak kanserojen bir özellik kazanmasına sebep olur.Antioksidanlar hücrelere zarar veren serbest radikalleri etkisiz hale getirerek, kanser dahil pek çok hastalığa ve erken yaşlanmaya neden olan süreçleri engellemeye çalışırlar.Aslında kırmızı yiyerek aldığımız antioksidan maddelerle sağlık kazanırız.
KIRMIZI BESİNLERDEN EN DEĞERLİ OLANLAR
Kırmızı erik
Domates
Kiraz
Nar
Karpuz
Kırmızı biber
Pancar
Kırmızı turp
KIRMIZI BESİNLERİN SAĞLIĞA FAYDALARI
KIRMIZI ERİK:Eriğe rengini veren madde antiosiyanindir.Yine çok kıymetli bir antioksidan olan antosiyanin; çok güçlü olduğu için hücre yaşlanmasını önler. Sağlıklı doku ve hücreleri korur. Kalp ve kanser hastalıklarına karşı koruma sağlar. Ayrıca idrar yolları enfeksiyonlarından koruyucudur. Hafızayı güçlendirir ve sağlıklı yaşlanma üzerinde olumlu etkileri vardır.
DOMATES: Domatese kırmızı rengi veren madde likopendir. Bilinen en kıymetli antioksidanlardan birisidir.Bu madde hücrelere zarar veren serbest radikalleri etkisiz hale getirerek, kanser dahil pek çok hastalığa ve erken yaşlanmaya neden olan süreçleri engellemeye yardım eder.
KİRAZ: A C ve K vitaminleri ile fosfor, demir ve kalsiyum gibi mineraller bakımından oldukça zengindir.Kiraz da özellikle pelargonidin, siyanidin ve peonidin antosiyaninler başlıca antosiyaninleri teşkil eder.Bu maddeler Antioksidan etkisiyle kansere karşı koruma sağlar.Kalp ve damar sağlığını korur.Hafıza sorunlarını giderir.Nörolojik hastalıkların görülme riskini azaltır.Diyabet riskini düşürür.Cildi korur, yaşlanma belirtilerini geciktirir.Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korur.Ayrıca saplarının ödem atıcı ve kolesterol düşürücü etkileri vardır.Kiraz melatonin içerdiği için uyku sorunlarında da etkilidir.
NAR:Çiçeğinden kabuğuna çekirdeklerinden tanelerine kadar kıymetli narın en önemli özelliği kansere karşı olan koruyuculuğudur. Damar plaklarını önleyici, tansiyonu dengeleyici, cildi güzelleştirici özellikleri narın değerine değer katar.İçeriğindeki fenolikler, flavonoidler ve elagitanninler nara kırmızı rengini veren bileşiklerdir.
KIRMIZITURP(ÇİN TURPU):Kırmızı rengini likopenden alan Turpun kökü C vitamini, kükürt ve iyot bakımından zengindir. İçinde B1, B2 vitaminleri ve çeşitli mineraller bulundurmaktadır.Diş, diş eti rahatsızlarına iyi gelir.Saç ve tırnaklar için oldukça yararlıdır.Sinir ve stresi azaltır.Solunum yollarına iyi gelir.Nezle ve grip gibi hastalıklarda burnun akmasını engeller.Böbrek taşlarına, hazımsızlığa karşı faydalıdır.Kalp ve damar sağlığına faydalı olmasının yanında kansere karşı da koruyucu etkilere sahiptir.Tam bir karaciğer dostu olan turp suyu, damar sertliği ve uykusuzluğa da iyi gelir.
KIRMIZI BİBER:Rengini karatenoidlerden alır.Vücut metabolizma hızını etkiler ve proteinin enerjiye dönüşümüne ve yağ yakımına yardımcı olur. E vitamini hücrelerde hasar görülmesini engeller ve bu sayede kanser potansiyelini azaltır.Kırmızı biberde C vitamini ve potasyum da bol miktarda bulunur. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken potasyum kalp krizi riskini azaltır.Yüksek karotenoid içeriği sayesinde prostat, mide, mesane ve karaciğer kanserleri üzerine tedavi edici özelliği bulunmaktadır.Mide ve salgı bezlerini uyararak mide asitini düzenlemekte, sindirimi kolaylaştırmakta ve idrar söktürücü etki yaratmaktadır.içeriğindeki aromalı tat sayesinde endorfin hormonu salınımını tetikleyerek pozitif etki sağlamaktadır.Posa içeriği özelliği ile kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. Kan lipid düzeyinde olumlu etkileri gösterilmiştir.
PANCAR:Kırmızı rengini veren antosiyaninlerden betalain grubu bileşiklerdir.Pancar Kanın temizlenmesi ve karaciğerin toksinlerden arınmasına yardımcı olur.İç organları koruyucu kan basıncı ve kolestrerolü düşürücü özellikleri vardır.Ayrıca damar sertliğini önler başta prostat ve mesane olmak üzere pek çok kanser çeşidine karşı önleyicidir.iltihap giderici özellikeleri vardır.Bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini,bağırsak düzenleyici yoğun lif,sinir ve kas fonksiyonlarını güçlendirici potasyum,kemik, karaciğer, böbrek ve pankreas sağlığını destekleyici manganaz,kalp damar hastalığına, sakat doğumlara ve kansızlığa karşı koruyucu folik asit B vitamini,göz hastalığını engelleyen lutein ve zeaksanthin gibi çok değerli maddeler içermektedir.
KARPUZ:Rengini likopenden alır.Karpuzun bol miktarda içerdiği ‘likopen’ kalp ve damar sağlığımız için ve ayrıca kemik sağlığını korumada önemli bir faktördür. Ayrıca kan basıncını düzenler. Likopen açısından zengin gıdalar tüketen kişiler daha güçlü ve sağlıklı kemik yapılarına sahiptirler. Karpuz ayrıca kemik ve iskelet yapısını güçlendiren kalsiyum ve potasyumdan da zengindir.Karpuz flavonoidler, karotenoidler ve triterpenoidler gibi fenolik bileşikler bakımından zengindir. Bu bileşikler antioksidan ve antiinflematuardır.Karpuz doğal inflamasyonunu azaltır ve serbest radikallerin nötralize edilmesini sağlar. Antioksidan özelliği ile bünyede bulunan birçok parazit ve serbest radikalleri kolay bir şekilde dışarı atar.Karpuz, doğal bir idrar söktürücü olduğu için idrar akışını hızlandırır.Karpuzun bu özelliği böbreklerin işini kolaylaştırırken, karaciğerin de sağlıklı ve yorulmadan çalışması için katkı sağlar.Aynı zamanda harika bir elektrolit görevi görür. Bu özelliği ile vücutta bulunan kasların ve sinirlerin sağlıklı kalmalarına yardımcı olur.Kasları güçlendirir.Göz sağlığı için faydalıdır.
2019 YILI İÇİN SAĞLIĞINIZ ÖNCELİĞİNİZ İSE BAŞTA KIRMIZI OLMAK ÜZERE SARI TUTUNCU MOR VE YEŞİL RENKELERİ BESLENMENİZDEN EKSİK ETMEYİN.MUTLU YILLAR.
MUTLU SONBAHAR DİYETİ
Sevgili okurlar her yıl olduğu gibi yep yeni bir mevsim döngümüz başladı.
Son baharla beraber doğada olduğu gibi herbirimizin bedeninde ve ruhunda yenilenme arınma ve adaptasyon süreçleri yaşanıcak.Bu aya özel mutlu olmanızı destekleyecek beslenme ve sağlık önerilerini bilmenizde fayda var diye düşündüm.Kendiniz ve sevdikleriniz için mutlaka okumalısınız.
SONBAHARIN VÜCUDUMUZA ADAPTASYON SÜREÇİ ETKİLERİ
Duygu durum bozuklugu
Depresyon
Agresyon
Mutsuzluk hissi
Kaygi sendromu
Huzursuzluk
Enerji dusuklugu
UnutkanliK
Uykusuzluk
Dikkat daginikligi
Cinsel isteksizlik
Kilo alma egilimi
Tiroid metabolizmasi sorunlari
Bayanlarda menstural siklus bozuklukları
SONBAHAR DA YAPILMASI GEREKEN TAHLILLER
Hemogram
B12
Folic asit
Çinko
D vitamini
Ferritin
Magnezyum
TSH
SONBAHAR ADAPTASYON SÜRECİNİ OLUMLU ETKİLEYEN BESİNLER
SiYAH ÇÎKOLATA
PAZI
ISPANAK
TERE
SÎYAH ÜZÜM
YABAN MERSİNİ
KUŞKONMAZ
PATATES
YEŞİLMERCİMEK
DOMATES
SOMON
HINDISTAN CEVIZI
CEVIZ
MUZ
KAHVE
YOGURT
MUTLULUK HORMONU YUKSELTEN SONBAHAR DIYETI
KAHVALTI: 1 bardak soğuk süt
2 kaşık yoĞurt
1 muz
1 avuç yabanmersini
1 kaşık toz kahve
1 çay bardagı soğuk su ile blendırdan geçirin
Ogle: Ispanak morsoğan kırmızıbiber sotesı
Firinda somon balığı
Fırın tatlı patates
ARA: 1 bardak yogurt
Icine 1/8hindistan cevizi rendesi
1 dilim ananas 1/2 elma ve nane yaprakları
AKSAM: Haslanmis limonlu kuşkonmaz
Yeşil mercimekli taze soğanlı tere domates salatasi
ARA: 30 g bitter cikolata
Bu menu size ornek menu olarak gelmis olsun dilediginiz gibi bu besinleri kullanarak farkli konseptli kahvaltilar ara ogunler ana yemekler planlayabilirsiniz.Emin olun doğru beslenmenin mutlu hisetmenize yuzde yuz etkisi var.
SONBAHAR DONGUSUNDE BESINLERIN GUCUNU KULLANARAK,MUTLU HİSSEDİN.UNUTMADAN DOGRU BESLENME KURALLARINI MUTLAKA MÜZİK EŞLİĞİNDE YURUYUŞLE DESTEKLEYIN.